Πρόσφατες συνταγές και αρθρα

Λαχανοντολμάδες με σάλτσα γιαούρτι

Αυτήν την συνταγή την συνάντησα στα τεφτέρια της πρόγιαγιας μου Μαρίας. Το μυαλό μου έτρεξε κατευθείαν στα παιδικά μου χρόνια και στην μαγεία των αρωμάτων που ξεχύνονταν όταν στο σπίτι  μαγείρευε αυτο το φαγητό. Βέβαια όταν την γνώρισα ήταν πια γριά.  Όμως το φαγητό αυτό πάρα την κούραση των χρόνων δεν έπαψε να είναι μια πραγματική τελετουργία για εκείνη.





Υλικά για 6 άτομα: 
  • 1 μεγάλο λαχανο
  • 500 γρμ μοσχαρίσιο κιμά
  • 500 γρμ (2 κούπες) ρύζι Καρολίνα
  • 1 γιαούρτι (ατομική συσκευασία στραγγιχτό)
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τριφτη
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι αλεσμένο
  • 2 λεμόνια
  • Ελαιολαδο
  • Αλάτι, πιπέρι.



Πώς να το φτιάξεις:

Βυθιζοντας το μαχαίρι κατακόρυφα στο λάχανο κινουμαστε περιμετρικά γύρω από το κοτσάνι και το αφαιρούμε. Τοποθετούμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το άνοιγμα προς τα κάτω.  Γεμίζουμε με νερό και το βράζουμε για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Καλό θα είναι να μην σκεπάσουμε την κατσαρόλα.
Αρχίζουμε να αφαιρούμε τα φύλλα μετά τα 20 λεπτά ένα ένα σε καθαρή επιφάνεια.  Προσοχή όχι άτσαλες κινήσεις.
Κρατάμε τα μικρά φύλλα από την καρδιά ξεχωριστά.

Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, το καρότο, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον χυμό από το ένα λεμόνι λίγο ελαιόλαδο και τέλος αλάτι και πιπέρι.
Αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα αρχίζουμε να γεμίζουμε τους Ντολμαδες και να τους τυλιγουμε.
Απλώνουμε στην επιφάνεια της κατσαρόλας τα φύλλα που περισσεψαν από τις καρδιές και τα σπασμένα για να μην κολλήσουν οι λαχανοντολμάδες κατά το μαγείρεμα.
Στοιβαζουμε και στριμωχνουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν και ξετυλιχτούν.
Σκεπαζουμε με ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και τοποθετούμε ένα βαρύ αντικείμενο από πάνω.
Στο ίδιο σκεύος που φτιάξαμε τον κιμά για να μην χάνεις γεύσεις και να μην λερωνεις πολλά σκεύη ανακατεψε μισό λίτρο νερό με τον χυμό από το ένα λεμόνι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Πρέπει τα υγρά να φτάνουν μέχρι και την μέση του πιάτου.
Βάλε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση μέτρια σε να σιγοβραζει για 45 λεπτά.
Όταν βράσει κατέβασε απο την φωτιά και άσε το να κρυώσει για 15 λεπτά χωρίς να βγάλεις πιάτο.

Σε ένα σκεύος τώρα ανακατεψε τον χυμό από το άλλο λεμόνι,  αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά πιάσε την κατσαρόλα με μια πετσέτα από την μία άκρη στην άλλη ώστε να μπλοκάρεις το πιάτο να μην κουνιεται και άδειασε τον ζωμό στο γιαούρτι ενώ κάποιος θα σε βοηθαει ανακατευοντας

Έχεις 2 επιλογές ή ρίχνεις την σάλτσα γιαουρτιού στην κατσαρόλα ή την κρατάς ξεχωριστά και την σερβίρεις πάνω από κάθε πιάτο.




Καλή όρεξη...
Το comment box είναι ενιαίο και αφορά όλα τα σχόλια που αναρτώνται στην σελίδα. Για αποφυγή λαθών πριν το σχόλιο σημειώστε σε ποια συνταγή ή άρθρο αναφέρεστε.

croll bar/ copy paste (παντου)