Πρόσφατες συνταγές και αρθρα

Μαθήματα μαγειρικής (2): Τρόποι κοπής λαχανικών και τα απαραίτητα μαχαίρια για αυτό.



Τρόποι κοπής

Καρέ (ή ζάρι ή κυβάκι):  Λαχανικά κομμένα σε χοντρά τετράγωνα κυβάκια για να μπουν κυρίως σε ζωμούς, σάλτσες. Υπάρχουν μεγέθη μεγάλο καρέ (1), μέτριο καρέ (2), μικρό καρέ (3).



Μπρινουάζ: είναι το πολύ λεπτοκομμένο κυβάκι που ετοιμάζουμε για σάλτσες ή γαρνιτούρες πιάτων. Κόβουμε μικρότερα κυβάκια για να προσθέσουμε σε έτοιμες για
σερβίρισμα σάλτσες, σαλάτες, γαρνιτούρες, και τέλος σε διάφορες γεμίσεις (ντολμαδάκια, γεμιστά κτλ).



Στίκς: Χοντροκομμένα μακρόστενα. Χρησιμοποιούνται σε σάλτσες, σούπες, γαρνιτούρες, σαλάτες και γενικά σε αρκετές παρασκευές στην κουζίνα.

Ζουλιέν: Είναι πάλι μακρόστενα σαν αποτέλεσμα αλλά πιο λεπτά. Είναι ενά προηγούμενο βήμα σαν κοπή απο το μπρινουάζ.



Εμινσέ: πολύ λεπτές φέτες που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, ζωμούς, σάλτσες αλλά και φαγητά.



Ασέ: Το ψιλόκομα των λαχανικών



Ράουντ: ροδέλες και ροδέλες κομμένες στη μέση (δλδ μισοφέγγαρα)


Νταϊνάγκοναλ: Είναι η ίδια κοπή αλλά στα πλάγια



Αν θα έπρεπε να προτείνω μαχαίρια που βοηθούν στο κόψιμο των λαχανικών θα έλεγα οτι τα πιο χρήσιμα είναι : 

1)Ασέ ή του Σέφ: (Κυρίως βοηθά στο να ψιλοκόβουμε λαχανικά η λάμα του συνήθως είναι κατα μέσο όρο 19 εκατοστά.)

2) Γενικής ή κοινής χρήσης: Μικρό μαχαίρι που βοηθά στο ξεφλούδισμα και στο κόψιμο που δεν μπορεί να κάνει το ασέ. Συνήθως η λάμα του είναι 10 εκατοστών.


3) Οδοντωτό ή πριονωτό: Εισχωρεί και κόβει κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με λεία επιφάνεια που δημιουργού ολίσθηση σε κοινές λάμες όπως τομάτες. Συνήθως η λάμα του είναι 20 εκατοστά. Υπάρχουν όμως και μικρότερα (στο μέγεθος του προηγούμενου).


Φροντίστε τα μαχαίρια σας να πλένονται αμέσως μετά την χρήση. Να μην στοιβάζονται όλα μαζί  σε ενα συρτάρι ή σε μια θήκη με γυμνές τις λάμες γιατι με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται και έπειτα δεν θα κόβουν. Για να ακονίσετε τα μαχαίρια σας προμηθευτείτε μια πέτρα ακονίσματος. 

Σχόλια

Το comment box είναι ενιαίο και αφορά όλα τα σχόλια που αναρτώνται στην σελίδα. Για αποφυγή λαθών πριν το σχόλιο σημειώστε σε ποια συνταγή ή άρθρο αναφέρεστε.

croll bar/ copy paste (παντου)