Πρόσφατες συνταγές και αρθρα

Οι δίπλες της γιαγιάς

Οι δίπλες στο σπίτι της γιαγιάς ήταν συνήθεια απο την πρώτη μέρα του χειμώνα μέχρι και την τελευταία. Δεν είναι δύσκολο... και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.



Υλικά που θα χρειαστείς:

  • 5 αυγά (χωρισμένα ασπράδια με κρόκους)
  • 2 βανίλιες
  • 3 ½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μαγειρική σόδα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 500 γραμ. θυμαρίσιο μέλι 
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  •  καρυδόψιχα κοπανισμένη 

Πως να τα φτιάξουμε:

Ρίχνουμε στα ασπράδια το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται.
Ξεχωριστά για 5’ με μίξερ χειρός χτυπάμε τους κρόκους, ρίχνουμε και την βανίλια.

Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5 λεπτά ώστε να αφρατέψει το μείγμα μας. 

Ρίχνουμε τα 2 1⁄2 φλυτζάνια του αλευριού (κρατώντας 1 φλυτζάνι στην άκρη). Μόλις αποκτήσει την υφή του χυλού αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια.
Σταματάμε να ζυμώνουμε όταν το ζυμάρι δεν κολλάει πια στα χέρια.

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί περίπου 1 ώρα.


Με έναν πλάστη ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με λίγο αλεύρι.

Κόβουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες.
Σε περίπου μισό λεπτό αρχίζει το φύλλο να ψήνεται οπότε με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις στριφογυρίζουμε.

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια σε χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα αραιώνουμε το μέλι με 1 κούπα νερό  (μπορείτε μέσα να στάξετε λίγο ανθόνερο) και το ανακατεύουμε με κανέλα και γαρύφαλο.

Σιροπιάζουμε τις δίπλες όταν είναι κρύες με το σιρόπι να είναι ζεστό και τις πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Καλή επιτυχία.

Σχόλια

Το comment box είναι ενιαίο και αφορά όλα τα σχόλια που αναρτώνται στην σελίδα. Για αποφυγή λαθών πριν το σχόλιο σημειώστε σε ποια συνταγή ή άρθρο αναφέρεστε.

croll bar/ copy paste (παντου)